winter-car-preparation

Подгответе автомобила си за зимата Коментирай

Когато температурите започнат да падат, време е да подготвите колата си за зимата. Правилната поддръжка, подготовка и инструменти могат да бъдат буквални спасители при тежки условия.

Редовна поддръжка

Сега е моментът да ускорите колата си при цялото й редовно обслужване. Това означава да се погрижите за всякакви течности, които може да са били пренебрегнати, докато сте били навън, наслаждавайки се на лятното слънце или влизайки в тази настройка от 60 000 мили, ако ви се дължи. Проверете, сменете и / или долейте маслото, охлаждащата течност и спирачната и трансмисионната течност, ако е необходимо. В случай на вашето масло или автоматична скоростна кутия, не забравяйте да получите и висококачествен филтър. Може да изглежда прекалено много да се грижиш за всичките си течности наведнъж, но в дългосрочен план си струва.

Погледнете и спирачките на автомобила. Изкривени ли са или напукани ли са вашите ротори? Имат ли дълбоки канали или подложките са износени близо до минималния им просвет? Скоро вашето превозно средство ще се сблъска с по-тежки условия, така че отпадайте всички потенциални проблеми сега. Уверете се, че всичките ви светлини работят правилно, за да осигурите добра видимост. Новите крушки струват само няколко долара и са лесни за инсталиране сами или са инсталирани при обслужване на автомобила ви. Същото важи и за чистачките на предното стъкло. Ако вашите остриета са на повече от шест месеца, шансовете са, че е време да ги замените с нови. И не забравяйте да напълните резервоара за течност за миене с течност за чистачки, устойчива на замръзване.

Проверете гумите си

Продължете и нека вашите гуми се завъртят и инспектират. Последното нещо, от което се нуждаете в студено, влажно време, е да шофирате с плешиви или сухо изгнили гуми. Сбъркайте внимателно и сменете прекалено износените гуми.

Препоръчваме ви да разгледате снежни (или зимни) гуми, в зависимост от вашето местоположение и продължителността на времето, което ще прекарате в снега. Зимните гуми са изработени от специални гумени смеси, устойчиви на ниски температури и имат дълбоки протектори, които захващат неорания сняг и лед. Дори най-добрите всесезонни гуми имат съединения, които стават по-чупливи, когато температурата падне, а когато това се случи, гумите са склонни да сцепляват по-малко. Съединението за зимни гуми остава податливо, когато температурите са ниски, запазвайки сцеплението и поддържайки системите за безопасност на автомобила, като задвижването на всички колела и антиблокиращите спирачки, функционират правилно.

По това време се уверете също, че резервната ви гума има достатъчно въздух в себе си. След като всичко изглежда добре, погледнете налягането в гумите. С всичко до спецификациите ще получите по-добър пробег на бензин и автомобилът ви ще се справи и ще спре по-добре.

РЕКЛАМА

Защитете интериора

Не можете да намалите въздействието на времето, което може да окаже върху интериора на вашия автомобил. Ако ще прекарате много време да се прибирате и излизате от елементите, може да искате да вземете няколко постелки за всякакви метеорологични условия. Те са лесни за почистване и вършат чудесна работа, като държат глътката на едно място. Уверете се, че прозорците ви са чисти, също така ще подобри видимостта и ще намали вероятността от изпаряване на стъкло.

Поддържайте системата за охлаждане

Най-важният ни съвет е да отделите време, за да проверите системата за охлаждане на автомобила си. Екстремните температури и суровите условия могат лесно да го нокаутират, ако не е до табака. Ако някоя част от системата излезе с разклатена здравна сметка, заменете частите с нови. Това означава да сте тествали налягането на радиатора на автомобила си и да проверите маркучите за пукнатини или издутини. Повечето магазини могат бързо да тестват радиаторите, без да се налага да ги свалят от автомобила.

Ако не можете да си спомните последния път, когато вашата водна помпа е била сменяна, или помпата ви има повече мили, отколкото препоръчва производителят, е време за нова. Докато сте готови, отидете и за нов термостат – ще спестите пари за труд, за да свършите тези две наведнъж.

Дори ако всичко под капака се появи добре, подмяната на охлаждащата течност на двигателя е евтина застраховка срещу екстремни температури. С течение на времето антифризът всъщност може да генерира слаб електрически ток, който след това може да причини окисляване и евентуално повреда във вашата охладителна система. Ще ви трябва поне 50/50 смес от антифриз и вода, за да осигурите защита срещу температури под нулата. Поддържането на всичко свежо вътре ще постави по-малко стрес върху хардуера на вашия автомобил и ще ви спести сериозни пари в дългосрочен план.

Запасете колата си

Попадналият край пътя може да бъде опасен при най-добрите условия, но когато има минусови температури или лошо време, може да бъде направо смъртоносно. Носенето на тези консумативи може да ви спаси живота:

 • Одеяло
 • Джъмперни кабели
 • Фенерче
 • Вериги
 • Комплект за първа помощ
 • Малък нож
 • Факели
 • Няколко енергийни бара
 • Водни ръкавици
 • Малка лопатка
 • Водоустойчиви кибрити
 • Скрепер за лед
 • Торба с пясък или котешко постеля, за да ви осигури сцепление, ако колата ви е заседнала в снега

Малко подготовка е дълъг път, за да поддържате колата си безпроблемно през зимните месеци. Подходящите инструменти и поддръжка не само ще предпазят вас и автомобила ви от елементите, но и ще ви предпазят.

Вашият коментар

BGN Български лев
EUR Евро