history-of-online-shopping

Историята на онлайн пазаруването Коментирай

 Онлайн пазаруването е бъдещето на пазаруването, което бързо се развива в настоящето. Но онлайн пазаруването не се разви за една нощ. Определени пробиви доведоха до неговото развитие; това са историческите рамки, които правят онлайн пазаруването най-лесната форма за пазаруване. Прочетете, за да научите повече. 

Преди да анализираме историята на онлайн пазаруването, важно е да знаем, че настоящето е станало възможно само от миналото. За да разберем напълно потенциала на онлайн пазаруването в съвременния свят, трябва да се върнем назад във времето до датата, на която то се е появило и разцъфнало. Какво е онлайн пазаруването във всеки случай; как е замислен и какво е довело до сегашната му популярност?

Какво е онлайн пазаруване?

С прости думи, онлайн пазаруването е уникална форма на електронна търговия (известна като електронна търговия), която свързва клиентите и продавачите от всички краища на интернет с помощта на уеб браузър. Днес не е необичайно да се натъкнете на онлайн магазини, които представят набор от продукти, заедно със спецификации, характеристики, снимки и цени на потенциалните клиенти.

В резултат на това онлайн магазинът може да приеме две форми. Първият е като B2C магазин, който свързва бизнеса с клиентите. Второто е като B2B онлайн магазин, който свързва бизнеса с бизнеса. Така или иначе, всеки човек с достъп до световната мрежа се е занимавал с онлайн пазаруване.

История на онлайн пазаруването

 • Електронното пазаруване е измислено от английски изобретател, наречен Майкъл Олдрич . През 1979 г. той изобретява най-ранната форма на електронна търговия, която позволява онлайн обработка на транзакции между бизнеса и клиентите, както и между бизнеса и бизнеса.
 • Изобретяването на първия по рода си уеб браузър, т.е. World Wide Web през 1990 г., е вторият основен поддръжник на онлайн пазаруването. Без взаимно свързан интернет изобщо нямаше да има онлайн пазар. Това прекрасно изобретение, наречено „WWW“, дължим на Тим Бърнърс Лий . Този човек е основната причина, поради която милиони хора имат достъп до интернет, който е домакин на множество платформи за електронна търговия.
 • След създаването на тези две много важни платформи, разширяването на онлайн пазаруването беше само неизбежно. През 1994 г. Netscape разработи протокол за защита на интернет, базиран на криптиране, наречен SSL – или Secure Sockets Layer. Просто попитайте всеки собственик на електронна търговия колко важен е SSL сертификатът за бизнеса.
 • Добре, ще го разделим тук. Виждате ли, SSL затруднява или невъзможен обменът на информация в интернет да бъде прихванат. Когато купувате нещо онлайн, трябва да изпратите чувствителни подробности директно до онлайн магазина. Това означава, че изпращате лична информация като маршрутизатори за данни за кредитни карти на сървъри. SSL гарантира, че данните ви не се съхраняват от криви сървъри при предаване.
 • Поради своята сигурност, SSL винаги се изисква за всички финансови транзакции онлайн.
 • 1995 приветства най-голямата трансформация на онлайн пазаруването. Създадени са първите онлайн пазари. Първо дойде Amazon.com , може би най-големият онлайн пазар, лансиран от Джеф Безос – Юп, най-богатият човек в света от 2019 г. с нетна стойност от 115 млрд. Долара.
 • Не може да бъде монопол, така че eBay.com се присъедини към партията. По това време eBay се нарича AuctionWeb – добре, че смениха името.
 • Всички тези онлайн пазари без надежден шлюз за плащания. Настъпи 1998 г. PayPal се развихри в нишата на системата за онлайн разплащания; бързо се превръща в успех.
 • Някога мечта, онлайн пазаруването вече се оформяше. Джак Ма, неуспех в много неща, стартира много известен китайски пазар през 1999 г., наречен Alibaba.com . Знаете тази.
 • В края на 21 -ви век в 2000 , Google стартира Adwords , рекламна услуга, която позволява на продавачите да поставят реклами в резултатите от търсенето на Google, свързани с предпочитанията за търсене на зрителите. С други думи, Google свързва продавачите с купувачите в по-голям мащаб.
 • Друга фина, но огромна идея промени света на онлайн пазаруването завинаги. През 2004 г. Shopify , видна услуга за онлайн витрини, даде възможност на продавачите с нисък капитал да създадат онлайн магазини. Shopify е за онлайн магазини, както WordPress за уебсайтове.
 • През 2006 г. PayPal стартира нов начин хората да обменят пари и да купуват неща, които искат онлайн, директно от мобилните си телефони.
 • От 2020 г. е ясно да се види, че целият интернет вече е виртуален търговски център. С хората, които избират да извършват сделки в Instagram, Whatsapp и Facebook, е безопасно да се каже, че сме в ерата на онлайн пазаруването.

Бъдещето на онлайн пазаруването

Всичко хубаво, но точно докъде може да стигне онлайн пазаруването? Ще замени ли традиционния начин на пазаруване в моловете? Да, може. Всъщност онлайн пазаруването има всички предписания да стане самото „пазаруване“.

Докато търговията на дребно в магазините все още се радва на известно покровителство, има общо преминаване към електронната търговия и всичко това с основателна причина. Бъдещето на електронната търговия вече е върху нас. В крайна сметка онлайн пазаруването ще замени продажбата на дребно в магазина за определени продукти. С времето пазаруването ще означава „онлайн“.

Първо, кредитът се дължи на технологични промени, които продължават да тласкат програмата за онлайн пазаруване. Тези технологични изобретения са блокчейн, криптовалута, гласово търсене, добавена реалност и виртуална реалност.

 1. Blockchain – Много статистически данни сочат потенциала на blockchain, опростяващ начина на обработка на плащанията, транзакциите и записите. Blockchain е бъдещето. Децентрализацията, неизменността и прозрачността са ключови елементи на блокчейна; всичко онлайн пазаруване трябва да успее.
 2. Криптовалута – Криптовалутата е цифрова валута, която се създава и управлява чрез използването на усъвършенствани техники за криптиране, известни като криптография. Криптовалутата работи по блокчейн технология. За да може онлайн пазаруването да бъде единственият пазар в света, трябва да има обща глобална валута, а не конкуриращи се национални валути.
 3. Гласово търсене – разширение на AI, гласовото търсене автоматизира задачите. Софтуерът и устройствата като Alexa, Google Assistant или Siri на Apple вече улесняват участието в търговията с електронна търговия. Никога не трябва да въвеждате нужните продукти в търсачката. Използвайки гласово търсене, можете да получите лесен достъп до продукти в интернет с минимален стрес.
 4. Разширена реалност – Най-големият проблем, с който онлайн пазаруването се сблъсква до днес, е разстоянието, което то поставя между клиента и продукта. Клиентите не са склонни да купуват артикул, който не могат да изпитат от първа ръка. Като компютърно подобрен изглед на физическия свят, добавената реалност (AR) позволява на клиентите да тестват и изследват продукти онлайн по начини, подобни на реалния живот.
 5. Виртуална реалност – Братя и сестри с AR, виртуална реалност (VR) също могат да подобрят онлайн пазаруването. Тъй като VR е симулирано преживяване на истинската дума, подобна или различна, тя позволява следните възможности за онлайн пазаруване:
 • Създаването на оценими виртуални шоуруми или виртуални магазини
 • Клиентите ще могат да визуализират виртуално продукти.
 • VR може да задържи клиентите да се връщат.

Заключение

Ако притежавате физически магазин някъде на земята или в космоса, е време да помислите за преход към онлайн търговия. Не сме много далеч от глобалното пространство за онлайн пазаруване. Вече няма да се налага хората да се редят на опашки в магазините, за да закупят продукт, който може да не е на склад. Хората вече могат да правят качествени покупки от своите зони на комфорт.

Вашият коментар

BGN Български лев